Vos prieš du šimtus metų niekas net negalėjo pagalvoti į vaistinę bėgti dėl bet kokios priežasties. Tų laikų žmogus puikiai žinojo kad gamtoje galima rasti viską, ko jam reikia. Žolininkai kiekvienoje gyvenvietėje buvo vieni gerbiamiausių žmonių, o jų žinios – aukso vertės.

Apie tai prisimena farmacijos kompanijos, gaminančios brangiausias tabletes tų pačių žolelių pagrindu. Parduodamos savo preparatus, jos pristato juos kaip madingus vaistus, pagamintus pagal unikalią, tik joms žinomą technologiją. Todėl atėjo metas priminti seniai pamirštas žinias apie augalų galią, kuriomis naudojosi mūsų seneliai ir močiutės. Vienu tokių, tyrinėtojų pastebėtų augalų mūsų laikais tapo dumblis Spirulina.

Mokslo pasaulio dėmesys į Spiruliną nukrypo po to, kai 1964 metais mokslininkas Jean Leonard, tyrinėjęs ilgaamžių gentį Afrikoje, nustatė, kad ją vartoja šios genties žmonės. Spiruliną vartojusios genties žmonės per savo gyvenimą beveik nesirgo. O šių žmonių gyvenimo trukmė tyrinėtam regionui buvo rekordinė– iki 70-80 metų, tuo tarpu kai vidutinė gyvenimo trukmė kaimyninėse gentyse siekė vos 35 metus. J. Leonard išsamiai išanalizavo naudingąsias Spirulinos savybes ir pristatė savo tyrimų rezultatus mokslinei bendruomenei. Jo išvados paskatino ir kitus mokslininkus visame pasaulyje imtis didelio masto Spirulinos tyrimų, kurie taip pat pateikė neįtikėtinų rezultatų. Taip Spirulinoje buvo rasti unikalūs junginiai, galintys žmogaus sveikatą paveikti itin teigiamai.

Ar tikrai ji tokia naudinga?

1974 metais Jungtinių Tautų konferencijoje, skirtoje mitybai, apie atliktus Spirulinos mokslinius tyrimus buvo perskaitytas pranešimas. Po šio pranešimo Spirulina buvo oficialiai pripažinta ateities maisto produktu. Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje Europos Kosmoso Agentūra netgi pasiūlė Spiruliną auginti tolimuosiuose skrydžiuose į kosmosą – kaip pagrindinį produktą.

Naudingųjų Spirulinos savybių itin daug. Jos sudėtyje yra visų vitaminų, kurių reikia mūsų organizmui norint palaikyti aukštą sveikatos lygį. Spirulinoje gausu lengvai pasisavinamų baltymų (apie 65-70%), kas puikiai žinoma profesionaliems sportininkams, neretai Spiruliną įtraukiantiems į savo mitybą. Taip pat, Spirulinoje yra didelis kiekis lipidų ir įvairių rūgščių, būtinų stipriam imunitetui palaikyti. Verta pažymėti, kad Spirulinoje yra ir didelis kiekis chlorofilo – medžiagos, kurią gydytojai vis dažniau rekomenduoja įtraukti į mitybą palaikant bendrą organizmo tonusą. Spirulina gali duoti kūnui visas naudingąsias medžiagas, taip pakeisdama įvairius farmacijos siūlomus vitaminų kompleksus.

Kaip išsirinkti?

Naudingosios Spirulinos savybės labai priklauso nuo to, kaip ji įpakuota. Terminis apdorojimas gerokai sumažina naudingųjų medžiagų koncentraciją. Todėl geriausias pasirinkimas yra Spirulina miltelių pavidalu arba tabletėmis kurios nebuvo termiškai apdorotos gamybos metu.

Šaltiniai:
https://wellnessmama.com/4738/spirulina-benefits/
https://draxe.com/spirulina-benefits/

 

Taip pat skaitykite, ar tikrai ta Spirulina tų savo titulų verta?