Spirulina jau seniai yra pelniusi super maisto ir populiariausio natūralaus maisto papildo titulus. Šiame straipsnyje pateiksime moksliškais tyrimais bei nagrinėjimais įrodytą Spirulinos naudą sveikatai.

Spirulina turi ypatingai didelį kiekį maistingųjų medžiagų

Spirulina yra organizmas, kuris auga gėlame vandenyje. Kadangi ji priklauso melsvadumblių rūšiai, Spirulina gamina energiją iš saulės šviesos. Šis dumblis buvo vartojamas dar senovės actekų, tačiau vėl išpopuliarėjo kai NASA pasiūlė ją, kaip astronautams tinkamą maistą.

Standartinė Spirulinos doze yra nuo 1 iki 3 gramų, tačiau sportininkai veiksmingai ją naudoja ir po 10g per dieną.

Šis mažas dumblis yra užpildytas maistinėmis medžiagomis. Viename šaukšte (7 g) džiovintų Spirulinos miltelių yra:

Baltymai: 4 gramai

Vitaminas B1: 21%  RPN

Vitaminas B2: 32% RPN

Vitaminas B12: 420% RPN

Varis: 45% RPN

Geležis: 120% RPN

Jodas: 25% RPN

*RPN – rekomenduojama paros norma

Taip pat yra ir magnio, kalio, magnio, bei nedideli kiekiai visų kitų jums reikalingų maistinių medžiagų.

Šis kiekis turi apie 20 kalorijų ir 1,7 g pasisavinamų angliavandenių.

Tame pačiame kiekyje Spirulina turi vieną gramą riebalų, įskaitant Omega – 6 ir Omega – 3.

Galingos antioksidantų ir priešuždegiminės savybės

Antioksidantų trūkumas organizmui gali pakenkti ląstelėms, sutrikti gyvybiškai svarbūs procesai. Tokia žala gali paskatinti lėtinius uždegimus, kurie sukelia vėžį ir kitas ligas.

Spirulina yra puikus antioksidantų šaltinis. Vienas iš komponentų, kurį turi šis dumblis, vadinamas fikocianinu. Ši medžiaga ir suteikia Spirulinai gražią, unikalią mėlynai žalią spalvą.

Fikocianinas gali kovoti su laisvaisiais radikalais ir slopinti uždegimą signalizuojančių molekulių gamybą, suteikdamas priešuždegiminį efektą.

Gali sumažinti blogąjį cholesterolį ir trigleciridų kiekį

Širdies ligos yra vienos iš didžiausių mirties priežasčių visame pasaulyje.

Spirulina kovoja prieš veiksnius, sukeliančius įvairias širdies ligas. Pavyzdžiui, mažina blogojo cholesterolio ir trigliceridų  kiekį, tuo pat metu didindamas gerąjį cholesterolį. Tuo metu gerėja arterijų funkcijos ir mažėja kraujo spaudimas.

Buvo surengtas tyrimas, kurio metu dalyvavo 25 žmonės, sergantys 2 tipo cukriniu diabetu. 2 gramai Spirulinos per dieną pagerino jų bendrą sveikatą, kadangi minėti faktoriai gerokai pagerėjo.

Kito tyrimo metu buvo pakviesti žmonės, kurių aukštas blogojo cholesterolio lygis. Tyrimo išvados nustebino, nes vos 1 gramas Spirulinos per dieną po 3 mėnesių, sumažino trigliceridų kiekį 16.3%, o blogąjį cholesterolį 10.1%.

Apsaugo blogąjį cholesterolį nuo oksidacijos

Blogasis cholesterolis tampa pavojingu, kai yra didelis jo perteklius. Svarbu paminėti, kad perteklius gali pereiti į oksidacinį procesą, kurio metu jo dalelės susitinka su laisvųjų radikalų molekulėmis, kurios pakeičia visą struktūrą. Dėl šio proceso vėliau tai gali sukelti uždegimą, arterijų problemas ir užblokuoti kraujotaką, išvystyti aterosklerozę, net padidinti insulto ar infarkto riziką.

Kitaip tai žinoma, kaip lipidų peroksidacija, kuri ir yra pagrindinė įvairių ligų priežastis.

Įdomu tai, kad Spirulinoje esantys antioksidantai yra ypač veiksmingi mažinant lipidų peroksidaciją.

Tyrime kuriame dalyvavo 37 žmonės su 2 tipo cukriniu diabetu. Jiems duodami 8 g Spirulinos per dieną sumažino oksidacinio pažeidimo lygį. Be viso to ir padidino antioksidantų kiekį kraujyje.

Pasižymi priešvėžinėmis savybėmis

Kai kurie tyrimai ir įrodymai rodo, kad Spirulina turi priešvėžinių savybių.

Tyrimai rodo, kad Spirulina gali sumažinti vėžio atsiradimo galimybę ir naviko dydį.

Spirulinos poveikis burnos vėžiui buvo ypač gerai ištirtas. Vieno tyrimo metu buvo ištirti 87 žmonės iš Indijos, kurie kentėjo nuo priešvėžinių derinių burnos ertmėje, vadinamų burnos poodine fibroze. Tarp tų kurie vienerius metus vartojo po gramą Spirulinos kiekvieną dieną, net 45% tiriamųjų sumažėjo šie simptomai.

Kitame tyrime, kuriame dalyvavo 40 asmenų, turinčių minėtų darinių burnos ertmėje. 1 gramas spirulinos per parą lėmė didesnį simptomų pagerėjimą nei naudojamas vaistas pentoksifilinas.

Įsigyti šio mikrodumblių papildų, galite paspaudę ČIA.

Taip pat skaitykite, ką apie Spiruliną sako mokslininkai.

Šaltiniai:
https://examine.com/supplements/spirulina/
https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19890016190.pdf
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24691130
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12769719
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10459507
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25547488
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19625960
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4320919/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788188/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695150/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19432881
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3919363/