Širdies ligos JAV kasmet nusineša daugiau gyvybių nei bet kokia kita liga. Ir nors ši statistika atrodo gąsdinanti, tačiau gamta suteikė mums unikalią galimybę išsaugoti ir pagerinti savo širdies sveikatą tiesiog gyvenant sveikiau ir vartojant tinkamus maisto produktus bei laikantys sveikos mitybos įpročių.
Taigi, kokie maisto produktai geriausiai tinka sveikos širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymui? Pateiksime jums natūralių maistingų maisto produktų, padedančių sustiprinti širdį ir išvengti širdies ligų, dešimtuką.
1. Avižos
Avižų sudėtyje yra skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio kiekį – tarsi kempinė, avižos sugeria cholesterolį virškinimo trakte ir neleidžia jam patekti į kraujotaką ir padeda širdžiai išlikti sveikai. Avižas galima vartoti verdant avižinę košę, valgant avižų dribsnius, kepant įvairius kepinius iš avižų miltų. Gamindamiesi avižų dribsnius ryte nepamirškite įberti šiek tiek smulkintų ar paprastų, neapdorotų avižų, kuriose nėra jokių pridėtinių cukrų – taip jūsų organizmas pasisavins daugiau skaidulų.
2. Juosasis šokoladas
Moksliniai tyrimai rodo, kad juodasis šokoladas (natūralus šokoladas be pridėto pieno ir cukraus) gali palaikyti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą ir sumažinti širdies ligų riziką. Juodojo šokolado sudėtyje yra polifenolių ir flavonoidų, kurie taip pat padeda stiprinti širdies ir kraujagyslių veiklą. Mėgaudamiesi juoduoju šokoladu pasirūpinkite, kad jis teiktų didžiausią naudą – rinkitės gryną, nesaldintą šokoladą, neturintį savo sudėtyje papildomų skonį ir kvapą gerinančių priedų. Nors toks šokoladas nėra toks skanus kaip saldintas ar pieninis šokoladas, tačiau natūralus juodasis šokoladas gali būti puikus priedas prie pilno grūdo košės ar dribsnių arba būti vaisių kokteilių ingredientu.
3. Mėlynės
Mėlynių sudėtyje yra natūralių antocianinų – substancijų, suteikiančių augalams mėlyną arba raudoną atspalvį. Šie mikroelementai padeda palaikyti gerą kraujospūdį. Mums mėlynės yra vienos iš gardžiausių uogų, kurias ne tik skanu vartoti, bet ir smagu rinkti vasarą miške. Tačiau jei nesate toks didelis mėlynių mėgėjas, pabandykite jas įmaišyti į košes, plakamus kokteilius ar kepinius – mėlynės patiekalams suteikia saldumą ir vos juntamą rūgštelę.
4. Pomidorai
Jei mėgstate pomidorus, stenkitės įtraukti kuo daugiau jų į savo kasdienius patiekalus – pomidoruose gausu širdies sveikatai būtino kalio, o taip pat likopeno ir antioksidantų. Norėdami gauti iš pomidorų kuo daugiau medžiagų, termiškai apdorokite juos. Blanširuoti arba virti pomidorai puikiai tinka prie pilnagrūdžių makaronų, vegetariškų picų (geriausia rinktis picas be sūrio!), pupelių ir ryžių.
5. Riešutai
Tokie riešutai kaip graikiniai riešutai, pistacijos, anakardžio ir makadamijos riešutai yra prisotinti skaidulų, kurios gerina širdies veiklą. Juose taip pat gausu vitamino E, gerinančio odos, nagų ir plaukų būklę. Patartina vartoti apie saują riešutų kasdien. Be to, graikiniai riešutai yra puikus Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.
6. Citrusiniai vaisiai
Palaikydami sveiką mitybą, vartokite citrusinius vaisius, tokius kaip apelsinai ar greipfrutai, o kaip alternatyvą rinkitės citrinų ar žaliųjų citrinų sultis. Citrusiniuose vaisiuose yra flavonoidų, kurie vis dažniau naudojami medicinoje gydant širdies ir kraujagyslių ligas. Taip pat, flavonoidai padeda apsaugoti odą nuo neigiamo aplinkos poveikio.
7. Ankštiniai augalai
Ankštiniai (pupelės ir žirniai) yra puikus baltymų šaltinis, jų sudėtyje nėra nesveikų riebalų, todėl jie gali ne tik padėti širdžiai, bet ir suteikti organizmui reikiamos energijos. Mokslinis tyrimas atskleidė, kad tarp tiriamųjų, kurie vartojo ankštinius ne mažiau kaip keturis kartus per savaitę, širdies ligų rizika sumažėjo net 22%! Ankštiniai padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, kas neabejotinai padeda išvengti širdies sutrikimų ir komplikacijų.
8. Ypač tyras alyvuogių aliejus
Rinkitės šalto spaudimo ypač tyrą alyvuogių aliejų gamindami salotų padažus ir kitus patiekalus, kurių pagrindas yra aliejus. Viduržemio jūros regiono mityba numato ne mažiau kaip 4 valgomieji šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus kasdien. Ypač tyrame alyvuogių aliejuje gausu organizmui naudingų mononesočiųjų riebalų.
9. Spirulina
Spirulina palaiko širdies sveikatą ir reikiamą cholesterolio kiekį bei suteikia papildomos energijos. Joje gausu visų širdies ir kraujagyslių veiklos gerinimui reikalingų medžiagų – baltymų, vitaminų, antioksidantų ir daugelio kitų.
Visus širdies sveikatai svarbius maisto produktus be vargo galima rasti maisto prekių parduotuvėse ar turguje. Daugelį iš jų galima auginti ir patiems, ypač jei gyvenate šiltame klimate.
Na, o Spirulina geriausia įsigyti pas mus – garantuojame, kad tai tikrai natūralus gamtos produktas, nepatyręs jokių nereikalingų apdorojimų ir išsaugojęs savo stebuklingas savybes. Ją galite įsigyti paspaudę čia.
Šaltiniai:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=8
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/544S.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801?pg=2
Taip pat skaitykite, apie tai kokius maisto produktus verta valgyti kasdien.